Beweging en bewegend leren

We gaan hier leuke opdrachten opzetten die kunnen dienen als energizer (ontspanningsspelletje na inspanning) of spelletje waar je meteen iets van leert (bewegend leren).

We wensen jullie veel plezier!


Bewegend leren
 
Rekenen

Voor  midden- en bovenbouw:
Sommen oefenen
Nodig:
- 1 bal
- min. 2 personen

Ouder noemt een (keer)som en gooit de bal naar het kind. Het kind herhaalt de som en geeft het antwoord. De bal wordt terug gegooid naar de ouder. De bal kan naar een ander kind gegooid worden met een nieuwe som. Heeft u één kind, laat het kind dan u een som geven, zodat er afwisseling in zit. 

Tik tak boem
Nodig:
- Doos
- timer
- min. 2 personen

Je zet de timer en doet het in een doos. De ouder noemt een som en het kind geeft antwoord. Is het antwoord goed mag de doos doorgegeven worden. Is het antwoord niet goed dan blijft de doos bij jou en krijg je een nieuwe som. 
Bij wie gaat de timer af?


Onderbouw:
Filmpje om te oefenen met cijfers  t/m 20

Taal/Spelling

Voor  midden- en bovenbouw:
Raad het woord
Nodig:
- min. 2 personen

Schrijf een woord, letter voor letter, op de rug van het kind. Het kind raadt het woord en schrijft het vervolgens op. Je kunt de rollen ook omwisselen. Je kunt het moeilijker maken door zinnen te maken i.p.v. woorden.


Rara, wat omschrijf ik
Nodig 
- min 2 personen

De ouder heeft een woord in zijn/haar hoofd (bijv. van de taallessen 1a, 6a of 11a) en gaat dit woord kort omschrijven. Het kind mag raden wat de ouder in gedachten heeft door vragen te stellen. Als afwisseling kun je de rollen ook omwisselen.


Onderbouw:
Filmpje om te oefenen met rijmen


Energizer
Voor onder-, midden- en bovenbouw:
- Beweegchallenge, bekijk het filmpjes 1, 23 en 4. Alles wordt uitgelegd. Hoe vaak lukt het jou?
- Gymbingo: Je kunt tussen elke 'leswisseling' een opdracht uitvoeren
.
- bewegend ganzenbord.